Logo_universiteit_leiden__2_

De Universiteit Leiden is bezig met internationaliseren. Ook de Universiteitsbibliotheek (UB) moet eraan geloven en heeft een nieuwe Engelse naam gekregen. Voortaan heet de bibliotheek Leiden University Library, afgekort LUL. Dit meldt Metro Nieuws.

De toch wel ietwat twijfelachtige afkorting is voer voor heel wat reacties op Twitter. Die variëren van ongeloof tot plaatsvervangende schaamte: “De universiteitsbieb van de Universiteit Leiden heet de Leiden University Library. Afkorten doen we maar niet?” Een ander vindt de afkorting nou “niet bepaald genderneutraal”.
 
Zelfs advocaat Oscar Hammerstein‏ doet een duit in het zakje: “Na de K.U.T. (Katholieke Universiteit Tilburg) hebben we nu ook een L.U.L. (Leiden University Library).” Toen de Hogeschool van Tilburg in de jaren tachtig de naam universiteit mocht gaan dragen, werd bijna gekozen voor de naam Katholieke Universiteit Tilburg, ofwel KUT. Uiteindelijk vond men het toch beter om de naam Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in gebruik te nemen.
 
De Universiteit Leiden drukt de hilariteit enigszins de kop in: “De Engelse naam van Universitaire Bibliotheken Leiden is al jaren Leiden University Libraries. En ja, omdat de afkorting daarvoor nogal lullig ;-) is, gebruiken we die niet.“ Nu zijn enkel de letters op de gevel aangebracht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids