Logo_young-united

FNV Young & United is vanavond de eerste prijswinnaar geworden van ‘Mensenrechten Dichtbij’. Deze prijs is een initiatief van de nieuwe burgerorganisatie Kompass. Young & United wordt geroemd voor de succesvolle campagne tegen leeftijdsdiscriminatie. Dat meldt FNV.

De acties van de jongerenbeweging zorgden afgelopen jaar voor een gedeeltelijke afschaffing van het wettelijk minimumjeugdloon voor jongvolwassenen. Volgens juryvoorzitter Don Ceder heeft FNV met Young & United laten zien wat een vakbeweging kan en moet doen. De vakbeweging heeft supermarktwerkers en hamburgerbakkers aan zich weten te binden. Het gaat om jongeren: een moeilijke doelgroep voor vele traditionele organisaties.

“Dit is voor ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn”, zegt Bastiaan Meijer die de prijs namens Young & United in ontvangst nam. “Het minimumjeugdloon was al tijden een oneerlijke doorn in het oog van de duizenden werkenden jongeren in Nederland. Young & United is met honderden jongeren de straat op gegaan om hier verandering in te brengen. Met de afschaffing van het jeugdloon hebben we geschiedenis geschreven.”

De mensenrechtenprijs motiveert Young & United om op dezelfde voet verder te gaan. De nieuwe strijd richt zich op de zorgwekkende toename van tijdelijke en onzekere contracten onder jongvolwassenen. Meijer: “Door tijdelijke contracten en onzekere werkuren weten ze vaak niet wat ze aan het eind van de maand verdienen. Een zelfstandig leven opbouwen, wordt hierdoor lastig. We zijn nog lang niet klaar.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids