Normal_pexels-alexander-grey-1449934__1_

Afgelopen zomer had Ska Kinderopvang, de grootste kinderopvangorganisaties in regio Amersfoort, bestaande contracten met ouders noodgedwongen verbroken vanwege hun enorme personeelstekort. Uit een recent onderzoek blijkt dat Ska constant inschattingsfouten maakte, voordat de organisatie had besloten de contracten te ontbinden. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

Het rapport, dat door een onafhankelijk onderzoeksbureau is opgesteld, is gedeeld met alle ouders. “Het is een van de acties waarmee we willen laten zien echt transparant te zijn”, vertelt directeur-bestuurder Louise Joosten. Terwijl de directeur met goede intenties handelde, hebben sommige handelingen een 'averechts effect' gehad, schrijft Joosten in een begeleidende brief aan de ouders.

Geschillencommissie

De kinderopvangorganisatie geloofde dat de ontbinding van tweehonderd lopende contracten met ouders bij bso's en kinderdagverblijven nodig was. Als gevolg hiervan zijn dertien ouders naar de Geschillencommissie gegaan, waarbij de organisatie ongelijk kreeg. Volgens de commissie was de kinderopvang in staat om het opzeggen van contracten te voorkomen. Vanwege de uitspraak moest Ska opnieuw opvang bieden aan de kinderen van deze ouders. 
 
“De uitspraak van de Geschillencommissie was een shock. We hadden op een genuanceerdere uitkomst gehoopt. Het hele proces waarbij we uiteindelijk tot het besluit kwamen om van een groep ouders het contract te ontbinden, is erg gedegen gegaan,” zei Joostens destijds tegen Kinderopvang Totaal. De bestuurders hebben toen naar alle mogelijkheden en alternatieven gekeken.  “Dit was echt de laatste optie. Maar we hebben dit uiteindelijk heel bewust gedaan; we konden geen veilige kinderopvang meer bieden die aan de volledige wetgeving voldeed.”

Realiteit

Afgelopen mei heeft Ska een onderzoek uitgezet bij een onafhankelijk onderzoeksbureau. Joosten was ‘diep geraakt’ door de resultaten in het rapport. “Het was pijnlijk om te lezen, omdat we het graag goed willen doen en dat is niet voldoende gelukt.” Volgens de onderzoekers zorgde het reorganisatieplan van Ska voor constante problemen. Het management geloofde bijvoorbeeld dat door een economische recessie na de coronaperiode, de vraag naar kinderopvang zou afnemen. Helaas gebeurde dat niet. Hierdoor waren locaties vaak het laatste moment gesloten eind 2021, waardoor zowel medewerkers en ouders onrustig werden.
 
Om de problemen op te vangen, wilden de directie de werkdruk onder alle Ska locaties verdelen en sluitingen eerder aankondigen. Hierdoor moesten medewerkers uiterst flexibel zijn, waardoor velen ermee stopten. Om dit probleem weer op te lossen, probeerde Ska haastig een reorganisatie uit te voeren, waarbij veel risico’s werden vergeten.

Betere aanpak

Volgens de onderzoekers en Joosten heeft de inkrimping geholpen. Er zijn geen verdere locaties gesloten, is het ziekteverzuim aan het dalen en nemen minder medewerkers ontslag. “Achteraf gezien is het management wel van mening dat een lokale aanpak met maatwerk voor stabiele en instabiele locaties beter was geweest.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch