Kinderopvang in 2024 weer verder omhoog

In 2024 gaat de kinderopvangtoeslag weer verder omhoog. Dit maakt de opvang, zeker voor ouders met lagere inkomens, betaalbaarder. De toeslag die ouders volgend jaar ontvangen volgens het voorstel dat in de Tweede Kamer is aangenomen, moet beter aansluiten op de daadwerkelijke kosten die zij maken voor de kinderopvang. Gaat de Eerste Kamer ook akkoord, dan krijgen ouders niet meteen per 1 januari het nieuwe bedrag, maar pas per 1 maart. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgend jaar komt 250 miljoen euro beschikbaar voor verhoging van de kinderopvangtoeslag. De maximum uurtarieven voor deze toeslag in de dagopvang stijgt met 0,60 euro, de bso met 0,82 euro en de gastouderopvang met 0,29 euro. De verhoging zorgt ervoor dat de tarieven van meer dan 50 procent van de opvangorganisaties volgend jaar weer op of onder het maximum uurtarief vallen. Dat percentage stond dit jaar op slechts 23 procent.

1.000 euro minder 

Vooral ouders met het minimumloon of modaal inkomen zullen in 2024 het verschil merken, met soms wel 1.000 euro per jaar minder aan uitgaven voor de kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky