Vanwege personeelstekort moeten ouders op zoek naar andere kinderopvang

Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. Deze beslissing is genomen vanwege het grote personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in andere steden van Nederland hetzelfde te wachten staat. Dat meldt de NOS.

Ska heeft al aan de gedupeerde ouders laten weten waarom zij zijn uitgekozen. Die informatie is niet openbaar gemaakt. De kinderopvangorganisatie wil verder geen commentaar geven en verwijst naar een speciale website. Daarop valt te lezen dat bij de meeste ouders het contract per 1 september wordt opgezegd.

Veertig openstaande vacatures 

Ska heeft op dit moment veertig openstaande vacatures. De organisatie geeft aan dat de kinderopvang te maken heeft met een strenge wetgeving, dat er te weinig instroom is vanuit opleidingen, veel concurrentie van het lager onderwijs en vanwege corona is er een hoog ziekteverzuim.

Contracten opzeggen 

Brancheorganisatie Kinderopvang herkent de problemen en ziet ze alleen maar groeien. Zij hebben op dit moment ongeveer 400 mensen te weinig. De organisatie hoorde vorig jaar voor het eerst dat er organisaties waren die contracten met ouders gingen opzeggen. Boink zegt dit nog nooit te hebben meegemaakt. Boink kreeg een brief van ouders over de gang van zaken in Amersfoort.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk