Logo_wageningen_university_logo

Wageningen University & Research centre (WUR) introduceert op 23 maart haar eerste online studiekeuzecursus op Cursio.nl. Cursio is een in 2014 gelanceerd platform waarop verschillende universiteiten en hogescholen zogenaamde Massive Open Online Courses (MOOCs) aanbieden, specifiek gericht op studiekeuze. De cursussen op Cursio geven scholieren (en andere geïnteresseerden) een realistisch inhoudelijk beeld van de studies. Inmiddels hebben al duizenden studiekiezers via Cursio een online cursus gevolgd.

WUR wil met de cursus ‘Op weg naar een biobased samenleving’ scholieren interesseren voor verschillende opleidingen in Wageningen. “Een open online cursus biedt een modern en veelbelovend alternatief ten opzichte van de meer traditionele vormen van voorlichting richting aankomende studenten. Aankomende studenten kunnen zich tijd- en plaatsonafhankelijk oriënteren op een vervolgstudie en via het online kanaal heeft WUR een groter potentieel bereik met haar voorlichting”, vertelt Jaeques Koeman, mede-oprichter van Cursio

De online studiekeuzecursus van de WUR bestaat uit wekelijkse modules met daarin videocolleges van verschillende docenten en enkele opdrachten om het begrip van de stof te toetsen. Scholieren melden zich aan voor de cursus en kunnen vervolgens gedurende enkele weken kennismaken met de verschillende opleidingen van de universiteit. Bijvoorbeeld in het kader van studieloopbaanactiviteiten die ze op het voortgezet onderwijs moeten uitvoeren.

Open online onderwijs staat nadrukkelijk op de agenda van het Hoger onderwijs. Verschillende universiteiten en hogescholen ontwikkelen inmiddels MOOCs die vervolgens ook kunnen worden ingezet bij studiekeuze. De universiteit van Amsterdam was in 2013 de eerste Nederlandse Universiteit die een MOOC aanbood. Deze eerste MOOC, de cursus ‘Introduction to Communication Science’, is inmiddels door meer dan honderdduizend ‘life-long-learners’ gevolgd via het online platform Coursera. Deze cursus wordt, in verkorte vorm, sinds kort ook aangeboden via Cursio als oriëntatiemiddel voor studiekiezers.

De cursus ‘Op weg naar Bio-based’ is vanaf 23 maart open voor inschrijving. De cursus begint maandag 11 mei op www.cursio.nl en sluit maandag 22 juni 2015.

© Nationale Onderwijsgids