Logo_download__29_

Student Martin Sikma Wageningen University heeft Student Research Award 2014 gewonnen, de prijs voor het beste bacheloronderzoek van Nederland en Vlaanderen. Minister Bussemaker van Onderwijs reikte deze prestigieuze prijs uit op de Student Research Conference. Het onderzoek van Sikma naar transport van massa in wolken, zoals vocht en chemicaliën, werd door alle reviewers eensgezind als excellent beoordeeld. De jury bestond onder andere uit Karel Luyben (Rector Magnificus TU Delft) en de winnares van 2013, Christine Verbeke.

De Student Research Conference (SRC) is een jaarlijks terugkerend evenement dat bacheloronderzoek in de schijnwerpers zet. Voor deze vijfde editie van de SRC was de TU Delft gastheer. Met de conferentie, een initiatief van de Roosevelt Academy en de Vereniging van Universiteiten (VSNU), wordt bacheloronderzoek breder zichtbaar gemaakt en krijgen studenten de kans om een dag te proeven van het leven van een onderzoeker. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘De jury beoordeelde de kwaliteit van de bacheloronderzoeken dit jaar wederom als zeer hoog. Onderzoeken zijn zelfstandig uitgevoerd en erg innovatief. Deze studenten zijn een aanwinst voor de onderzoekswereld.’

Een commissie van 45 hoogleraren de afgelopen maanden 95 inzendingen. Daaruit werden 67 studenten geselecteerd die afkomstig zijn van alle Nederlandse universiteiten, Vlaamse universiteiten en hogescholen. De onderzoeken komen vanuit allerlei disciplines, van Neurologie en Dierecologie tot Bestuurskunde en Theologie.

De Student Research Award heeft een waarde van €1.500,-. Een eervolle vermelding gaat dit jaar naar Femke van der Wilt van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij deed onderzoek naar genderverschillen tussen kinderen in de voorschoolse leeftijd op het gebied van communicatie en de invloed daarvan op acceptatie door leeftijdsgenoten. De eervolle vermelding heeft een waarde van €1.000,-. De publieksprijs voor de beste wetenschappelijke poster is uitgereikt aan Jessica Aernoudt, Nick Smits en Yentle Pauwel van de Universiteit van Gent voor hun onderzoek naar schoon zwembadwater.

©Nationale Onderwijsgids