David van Reybrouck in lezing Filosofie op de Zuidas aan de VU

Donderdag 5 juni is David van Reybrouck te gast in de lezingencyclus Filosofie op de Zuidas van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. De Belgische cultuurhistoricus is bekend van de bestseller Congo, een geschiedenis. In zijn lezing zal spreken over wat hij het democratische vermoeidheidssyndroom noemt, ofwel het fenomeen dat steeds minder mensen gaan stemmen bij verkiezingen. Dit meldt de VU.

De democratie wordt aangetast doordat steeds minder mensen gaan stemmen. Kiezers worden bovendien grilliger in hun keuze en het ledenaantal van politieke partijen loopt flink terug. In zijn lezing betoogt Reybrouck dat we terug moeten naar het oude principe van de loting, zoals dat in het klassieke Athene ook werd toegepast. Volgens hem is dat de beste methode om de democratie nieuw leven in te blazen en de burger weer bij de politiek te betrekken.

De lezing vindt 5 juni plaats in de VU boekhandel aan De Boelelaan 1105 in Amsterdam en start om 16.30. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar maatschappelijke.profilering.mc@vu.nl. De toegang is gratis voor leden en studenten, voor niet-leden kost een kaartje 10,- euro.

© Nationale Onderwijsgids