Docent van het Jaar 2024 maakt gebruik van creatieve lesmethoden

Peter Pelzer is de winnaar van de Docent van het Jaar 2024. Pelzer is universitair hoofddocent van de opleiding ‘Sociale Geografie en Planologie’. Tijdens zijn werkzaamheden maakt hij gebruik van creatieve lesmethoden. "Door een podcast, rollenspel en door een boek te schrijven dat studenten gebruiken. Met deze verbeeldende lesmethoden bereid ik studenten voor op de toekomst en hun rol daarin,’’ aldus Pelzer.

Verder betrekt Pelzer zijn studenten bij (grote) maatschappelijke vraagstukken, Hij betrekt de studenten hierbij door ze na te laten denken hoe zij een bijdrage kunnen leveren. De jury van de verkiezing was lovend over Pelzer zijn werkwijze. Als voorbeeld gaf de jury Pelzer zijn benadering om studenten hoop te bieden en te inspireren. Dat vond de jury erg indrukwekkend. Dit toonde volgens hen echt aan hoeveel passie Pelzer voor het vak heeft.

Concurrentie 

Op maandag 25 maart demonstreerde Pelzer zijn talent voor het lesgeven nog in een mini-college. In de finale van de verkiezingen nam hij het op tegen drie andere docenten. Deze docenten waren werkzaam op de Hanzehogeschool, Tilburg University en Hogeschool Amsterdam. Voorafgaand aan de verkiezingen kon elke universiteit/hogeschool een docent aandragen.

De prijs voor de Docent van het Jaar 2024 werd uitgereikt door niemand minder dan demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Pelzer voelde zich vereerd en noemde de titel een prachtige erkenning. Behalve de fysieke prijs die Pelzer mocht ontvangen, kreeg hij ook een onderwijsbeurs van 25.000 euro. Hij ontving zelfs een erezetel in het bestuur van ComeniusNetwerk (een netwerk voor onderwijsvernieuwers).

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema