De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking

De Britse wetenschapper Stephen Hawking houdt vanmiddag een lezing in Utrecht. Een bijzonder moment, omdat de publieke optredens van de wereldberoemde Hawking schaars zijn vanwege zijn ziekte ALS.

Hawking geeft de lezing in het Beatrixtheater op uitnodiging van de Utrechtse studievereniging A-Eskwadraat. De vereniging benaderde hem met het verzoek de openingslezing van PLANCKS te verzorgen, (een nieuwe internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten), waar Hawking op in ging. Het precieze onderwerp van zijn lezing blijft geheim tot aanvang van de speech. 
 
De wetenschapper zal ongeveer 1400 toehoorders hebben, waarvan 900 deelnemers, studenten en genodigden. De overige 500 kaarten waren binnen een minuut uitverkocht. 
 
Stephen Hawking is bekend vanwege zijn baanbrekend werk op het gebied van zwarte gaten en kosmologie en een bijzondere verschijning. Vanwege de slopende ziekte is hij aan zijn rolstoel gekluisterd en kan hij enkel nog zijn oog bewegen. Hawking spreekt daarom via een spraakcomputer die hij bedient met zijn pupillen.  
 
© Nationale Onderwijsgids