Normal_image001

Studenten Frouke Oude Lansink uit Borne en Nancy Stuivenberg uit Enschede van de opleiding Sport en bewegen van ROC van Twente organiseren zaterdag 19 maart de Waagh-ALSloop op Het Hulsbeek in Oldenzaal om geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Om een flink bedrag bij elkaar te kunnen krijgen, is de loop heel laagdrempelig gemaakt. Deelnemers kunnen 2,2 kilometer wandelen of 2,5 of 5 kilometer hardlopen. Van niet-lopers zijn vrijwillige donaties van harte welkom. 

De Waagh-ALSloop vindt heel toepasselijk plaats in de landelijk Week van de Zorg en Welzijn. Daarnaast is de loop momenteel het enige evenement in de regio om geld in te zamelen voor ALS én een van de eerste lopen van het voorjaar. Ideaal om weer in het loopritme te komen, in een prachtige omgeving en ook nog eens bij te dragen aan het goede doel. Het inschrijfgeld is vijf euro en daar zit een hapje, drankje, medaille en een goed gevoel bij inbegrepen.

De reden dat Frouke en Nancy de loop organiseren is omdat Nancy van dichtbij meemaakt welk impact ALS heeft; haar oma lijdt aan deze slopende spierziekte. Per jaar krijgen ca. 500 mensen tussen de 40 en 70 jaar deze ziekte met een levensverwachting tussen de 2 en 5 jaar. De oorzaak is onbekend en ook zijn er nog geen medicijnen gevonden. Geld voor onderzoek is dus hard nodig. Daarnaast sluit de organisatie van dit evenement goed aan bij een schoolopdracht van de dames, die inmiddels dag en nacht met de organisatie en de promotie bezig zijn.

Landelijk vinden veel initiatieven plaats om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS, denk aan de Ice Bucket Challenge en de jaarlijkse Amsterdam City Swim, waar Maxima zich ook voor inzet. Ook de Waagh-ALSloop wordt van harte ondersteund door de Stichting ALS Nederland die met de campagne ‘Ga door met mijn strijd’ continu de aandacht vraagt voor ALS.

© Nationale Onderwijsgids