Normal_images
Op woensdag 27 augustus om 09.00 uur komt de brandweer van Haren naar de Guyotschool voor VSO (voor dove leerlingen). Rond dat tijdstip stort de brandweer een enorme bak ijskoud water uit over een groep leerlingen en leraren van de school. Per deelnemende leerling en leerkracht doneert de school een euro.
 

De actie wordt gefilmd en gedeeld via het internet; de school nomineert vervolgens andere scholen in Nederland maar ook collega dovenscholen in Europa om het voorbeeld te volgen. Het rooster op woensdag is dus wat anders dan gebruikelijk maar na de koude douche gaan we natuurlijk verder met de orde van de dag. In de Ice Bucket Challenge nomineren mensen, of in dit geval scholen, elkaar om een bak ijskoud water over zich uit te laten gieten. Dat gebeurt omdat de mensen dan even het gevoel ervaren dat een patiënt met de ongeneeslijke ziekte ALS heeft, want deze ernstige neurologische aandoening heeft namelijk het verlies van al het gevoel ten gevolg. 

De Guyotschool voor VSO is een tweetalige school voor dove en slechthorende leerlingen. Dit betekent een rijk en kwalitatief goed aanbod in Nederlandse gebarentaal (NGT) én Nederlands. De Kentalis Guyotschool voor VSO is onderdeel van Kentalis, een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren. Wij zijn er voor kinderen, jongeren en volwassenen die doof, (ernstig) slechthorend of doofblind zijn. Maar ook voor mensen met ernstige spraaktaalproblemen of autisme met stoornissen in spraak en taal. Sommige mensen hebben een bijkomende beperking, of motorische problemen. Sommigen hebben een andere thuistaal.

© Nationale Onderwijsgids