Normal_stephen_hawking_2008_nasa2

De lezing die Stephen Hawking op 23 mei in het Beatrixtheater in Utrecht houdt, was binnen één minuut uitverkocht. Er waren 500 kaarten beschikbaar. Hawkings is wereldberoemd door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Dit meldt NU.nl. 

De kaarten gingen op donderdagavond in de voorverkoop. A-Eskwadraat, een studievereniging van de Universiteit Utrecht die de lezing organiseert, probeerde de voorverkoop al eerder deze week te starten. De grote animo zorgde er toen echter voor dat de website direct plat kwam te liggen, waardoor geen kaarten konden worden verkocht. 
 
De Britse wetenschapper zal op 23 mei de openingsspeech van Plancks gaan verzorgen. Plancks is de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. Er kunnen 1400 mensen in het theater. De meeste plekken worden bezet door deelnemers van de wedstrijd. 
 
Het is nog niet duidelijk waar Hawkings precies over gaat spreken tijdens de lezing. A-Eskwadraat denkt dat onderwerpen als het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap wellicht aan bod komen. 
 
Hawkings lijdt aan de ziekte ALS. Hierdoor zit hij aan een rolstoel gekluisterd en praat hij via een spraakcomputer. Naast Hawking zullen ook de Utrechtse nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch lezingen houden op Planck. 
 
© Nationale Onderwijsgids