400 jaar Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen bestaat dit jaar 400 jaar en laat zich daarbij met een knipoog bekijken. Tijdens de lustrumactiviteiten in mei wordt een grootschalige openluchtproductie onder regie van Tom de Ket opgevoerd waarbij de hedendaagse werkwijze van universiteiten onder de loep wordt genomen. De Ket zet hierbij als middelen humor, rockmuziek, een ervaren cast en een replica van het Academiegebouw in.

Tussen de moderne universiteitsgebouwen aan de rand van Groningen wordt op dit moment gebouwd aan het decor en de publieksarena van ‘Voor Eeuwig’, de jubileumproductie die de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Noord Nederlands Toneel (NNT) samen brengen vanaf woensdag 14 mei. Er is een kleine maand voorbereiding nodig om een 12 meter hoge replica van het Academiegebouw, een feestdis annex bühne van 15 breed, een tribune voor ruim 800 man publiek en een buitenfoyer te realiseren.
 
Opa Rugger
De uiteindelijke openluchtarena vormt straks tien dagen lang het decor voor het verjaardagsfeest van het personage Opa Rugger. Een feest waarop plek is om mooie en minder mooie ontwikkelingen binnen de universitaire wereld naast elkaar te zetten. Met een lach, zonder een oordeel te vellen. Daarnaast gaat ‘Voor Eeuwig’ over de impact van de universiteit op (de inwoners van) de stad: een Groninger familie levert steeds commentaar. Dat de kleinzoon uit de academische familie wil trouwen met de dochter van de kok, levert een extra Romeo en Julia-laag op. Het geheel wordt met veel humor en muziek gebracht.

'Voor Eeuwig' loopt van woensdag 14 tot en met zondag 25 mei, Zernike Campus, Groningen.