Normal__cid_part3_00070007_03040706_rug

De Rijksuniversiteit Groningen kijkt terug op een geslaagde For Infinity-feestmaand die 15 juni muzikaal werd afgesloten met optredens van onder meer BLØF en De Jeugd van Tegenwoordig op de Grote Markt, Vismarkt en het Waagplein. De RUG wilde zoveel mogelijk mensen bij het RUG400-programma For Infinity betrekken. Die opzet is geslaagd. De evenementen trokken gezamenlijk ruim 150.000 bezoekers.

Tot de hoogtepunten behoorden het muziektheaterspektakel Voor Eeuwig, een hilarische film over het Groningse studentenleven en een musical over het leven van Aletta Jacobs. Cultuur en wetenschap kwamen samen in het Gift for Infinity-evenement en De Nacht van Kunst & Wetenschap. Er waren kindercolleges, lezingen en debatten als gevolg van het project ‘400 dagen voor 400 vragen’. Tentoonstellingen in het Universiteitsmuseum, de Der Aa-kerk en het Groninger Museum. Een conferentie met 40 klassieke Europese universiteiten. Tien eredoctoraten. Het grootste studentengala ooit. Een optocht - een maskerade over de RUG en de stad - die werd gemaakt in samenwerking met inwoners van de stad Groningen. Eén roei- en twee loopevenementen. Oud-studenten konden hun hart ophalen tijdens het RUG400-alumniweekend.

Sacha de Boer fotografeerde in opdracht van de RUG het DNA van Groningen. Deze tentoonstelling kreeg de titel ‘Samen 400 jaar!’ Hij bracht op laagdrempelige wijze de Noordelijke en maatschappelijke thema’s gezond ouder worden, energie en duurzame samenleving in beeld. De foto’s zijn afgedrukt op banieren die de binnenstad feestelijk sierden.

De verbinding met de samenleving kwam verder tot stand door iedereen de gelegenheid te geven vragen in te dienen bij de RUG. Deze vragen waren het startpunt voor diverse evenementen, debatten en lezingen in Groningen, Friesland en Drenthe, waarbij vele wetenschappers betrokken waren. De vragen leidden tot drie onderzoeksvoorstellen voor de Gift for Infinity, het cadeau voor de toekomst waar het publiek aan kon bijdragen. Voor het winnende onderzoeksvoorstel ‘Actief Oud is Goud’ is tot nu toe €150.000,- binnengekomen.

© Nationale Onderwijsgids