Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_eur__1

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam zal professor dr. Johan Witteveen (92) 51 jaar na dato alsnog zijn afscheidscollege geven. De voormalig minister van Financiën en topman bij IMF kon door zijn aanstelling in het kabinet zijn laatste college nooit geven. Nu gebeurt dat donderdag 15 mei alsnog met een inleiding van de huidige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Professor Witteveen begin in 1939 als student aan de voorloper van de Erasmus Universiteit, de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH). Op 27-jarige leeftijd werd hij benoemd tot hoogleraar. Na de verkiezingen in 1963 verliet hij de NEH om als minister van Financiën in het kabinet Marijnen zitting te nemen. Door zijn ministerpost kon hij zijn eerder geplande afscheidscollege nooit geven.

Onder de titel 'The meaning of our enormous structural balance of payments surplus' zal hij op 15 mei zijn college alsnog geven in het voormalige gebouw van de NEH in Rotterdam. Tegenwoordig is daar Theaterschool Hofplein Rotterdam gevestigd. Belangstellenden die niet bij het college aanwezig kunnen zijn kunnen de presentatie van Witteveen live volgen via een videostream op de website van de universiteit.

Het afscheidscollege van Witteveen maakt deel uit van de viering van het eeuwfeest van de Erasmus Universiteit. In maart dit jaar werd al een bronzen beeld van Johan Witteveen onthuld op de universiteit.

© Nationale Onderwijsgids