Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

Warm weer voert de boventoon in Nederland deze dagen. In verband met de hitte voeren veel scholen vandaag een tropenrooster in. Bij extreem warm weer kan een schoolbestuur zelf een tropenrooster instellen. Het minimum aantal lesuren per schooljaar moet de school wel halen (verplichte onderwijstijd). Dit melden RTL Nieuws en Rijksoverheid.

Maatregelen bij extreme warmte op school

Bij hoge temperaturen kan een school maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een tropenrooster instellen met kortere lesuren of lesdagen. De school moet de ouders informeren over een tropenrooster. Hebben de ouders geen opvang voor hun kinderen? Dan moet de school een alternatief programma (opvang) aanbieden tijdens de uren waarop de lessen vervallen.
 
Andere maatregelen zijn:
 
  • zo kort mogelijk aaneengesloten werken;
  • pauzeren in koele ruimtes;
  • extra ventilatie;
  • veel drinken.
 

Arbowet en tropische temperaturen

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden. Wel geldt dat de temperatuur geen gevaar mag opleveren voor de gezondheid van leraren en leerlingen. Het schoolbestuur moet ervoor zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Personeel en (ouders van) leerlingen kunnen een beroep doen op de Arbowet.
Door: Nationale Onderwijsgids