Coronaplan voor het onderwijs kan nog veel beter

Adviseurs die het sectorplan corona uit het funderend onderwijs tegen het licht hebben gehouden, zagen dat er twee belangrijke punten ontbraken. Ze adviseren om een bedrijfsarts in te schakelen in het gesprek over het beschermen van kwetsbare medewerkers. Daarnaast moet elke school een corona-module opnemen in de risico-inventarisatie en evaluatie. Dat meldt de AOb.

Dennis Wiersma had eerder aangekondigd dat scholen bij een nieuwe coronagolf zoveel mogelijk open blijven. “Het betekent dat we niet meer zo snel in een lockdown komen en het meer een regulier traject wordt”, aldus Peter van Balen, consultant arbeid, veiligheid en gezondheid bij PreventPartner. “Daarom is het goed om dit in het sectorplan vast te leggen.”

Risico-inventarisatie en evaluatie 

Daarnaast moet er een speciale aanvulling over corona komen in de risico-inventarisatie en evaluatie van scholen. De inventarisatie is nu al verplicht, maar scholen moeten deze aanvullen met het kopje ‘corona’. In de inventarisaties bekijken de scholen de risico’s voor gezondheid en veiligheid voor hun werknemers.

Arbowet 

In het sectorplan funderend onderwijs staat wel een kort zinnetje hierover, maar het was beter geweest om de link met de Arbowet te leggen. Ook is alles maatwerk en moet het wel haalbaar zijn. Als er dus staat ‘we houden afstand van elkaar’ dan moet dat ook wel echt lukken.

Veilige manier 

Eerder gaf AOb-voorzitter Tamar van Gelder al aan dat het onderwijspersoneel bij de volgende coronagolf weer de klos is. “Het sectorplan bevat een hele boel woorden, maar de maatregelen zijn veel te vrijblijvend of geheel afwezig”, aldus Van Gelder. Van Gelder kan zich erin vinden dat het onderwijs zo lang mogelijk open moet blijven, maar wel op een veilige manier. De AOb hamert er namelijk ook al een lange tijd op dat de ventilatie in de klaslokalen op orde moet zijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk