Normal_naamloos8


Twist app mag zich een jaar hét Project Speciaal 2017 noemen. Het liet de andere genomineerden Unik mbo project en Team Thuiszitters achter zich. Dit werd vrijdag bekend gemaakt op Hét Congres, het landelijke onderwijscongres dat in het teken staat van onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Dit meldt LECSO.

De Twist app van Onderwijscentrum de Twijn in Zwolle is bedoeld voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen. Voor deze doelgroep bestaat er nog nauwelijks digitaal lesmateriaal. De Twist app brengt daar verandering in. De app maakt gebruik van een webcam en vorm- en bewegingsherkenning zodat leerlingen op die manier digitale vragen kunnen beantwoorden. Docenten kunnen zelf lessen samenstellen in de app en elke les dus aanpassen op het niveau van de leerling.

De andere genomineerden waren Unik MBO Onderwijs en Team Thuiszitters. Unik MBO Onderwijs is een stichting in Sittard en Heerlen die entree-onderwijs en examinering aanbiedt. De stichting is uit drie Zuid-Limburgse vso-scholen ontstaan en staat voor uniek, nieuw, innoveren en kansrijk mbo-onderwijs. Team Thuiszitters is een project van Altra Onderwijs & Jeugdhulp en Opvoedpoli/Care Express in Amsterdam. Het team wil schoolverzuim en schooluitval terugdringen en voorkomen vanuit een intensieve samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en ggz.
 
Project Speciaal is een initiatief van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO). Met het project wil de organisaties de vernieuwing van het speciaal onderwijs stimuleren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids