Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

Het aantal kinderen dat naar het speciaal basisonderwijs gaat is afgelopen jaar weer gestegen met ruim 2000 leerlingen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd. Volgens het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO) is de rek eruit. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De Wet passend onderwijs van 2014 had ervoor moeten zorgen dat meer zorgleerlingen in het regulier basisonderwijs konden blijven. Door meer aanpassingen zouden zij niet naar het speciaal onderwijs hoeven, wat beter voor hun ontwikkeling zou zijn.
 
In de eerste jaren zijn er inderdaad minder leerlingen naar het speciaal onderwijs gegaan, maar sinds 2017 is er een kentering merkbaar. Toen was er voor het eerst weer een toename van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs, met meer dan 800 leerlingen. 
 
Voorzitter van Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) Wim Ludeke denkt dat de toename van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs ook een kwestie van geld is. In diverse regio’s krijgen schoolbesturen minder geld van het ministerie van onderwijs, omdat ze bovengemiddeld veel kinderen in het speciaal onderwijs hadden. Zij moeten juist meer leerlingen in het regulier onderwijs laten instromen. Om minder kosten te maken, hanteren samenwerkingsverbanden steeds meer hun eigen regels en krijgen kinderen niet de hulp die ze nodig hebben, aldus Ludeke.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids