Het speciaal onderwijs start weer op

Vanaf maandag 11 mei openen de deuren van scholen voor speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs weer. Niet gedeeltelijk, maar compleet. Het gaat immers om de meest kwetsbare leerlingen, die behoefte hebben aan fysiek onderwijs en face-to-face contact. Daarnaast is de rol van kinderen bij de verspreiding van corona beperkt, zo concludeerde het RIVM. Wat vinden betrokkenen van dit besluit? 

“Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is”, stelt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (Lecso). “Van te voren waren we bang dat het aan de scholen zelf zou zijn om in te schatten of opening veilig was. Nu kunnen we ons laten leiden door een autoriteit als het RIVM.” Ook Karin van der Looij, lerares op een sbo-school én ouder van een kind in het so, is een voorstander van het kabinetsbesluit. “Ik vind het fijn dat mijn hele klas weer naar school komt. Deze doelgroep heeft baat bij vastigheid.”
 
Wat was de afgelopen tijd de grootste uitdaging voor lerares Karin? En welke gevolgen van de coronacrisis verwacht Wim Ludeke op de lange termijn? Lees het hele interview hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids