Logo_logo-wingerd-zml

Speciale school De Wingerd heeft aan de NOS een reactie gegeven op het inspectierapport over de dood van de verstandelijk gehandicapte Daniella van Bergen uit Groningen. In het rapport, dat gisteren verscheen, trekt de inspectie keiharde conclusies. Bij de 27 instanties die bij het gezin betrokken waren, ontbrak vooral de samenwerking, zegt de inspectie. De Wingerd, waar Daniella naar school ging, erkent dit. Dit meldt de NOS.

Daniella werd in de zomer van 2013 thuis door haar stiefvader Geert W. doodgeslagen. “De achtergrond van Geert W. is nooit gecommuniceerd en heeft ons nooit bereikt. Als school sta je dan aan de zijlijn”, verklaart adjunct-directeur Harrie Postema van De Wingerd. Tussen 1998 en 2013 zaten meerdere kinderen uit het gezin op de school voor verstandelijk gehandicapte kinderen. “Het gezin was voor ons redelijk goed benaderbaar. De komst van deze man leek in eerste instantie zelfs goed. Leek, hoe vreemd nu ook, een beetje structuur in het gezien te brengen. Dus wij hebben daar in eerste instantie geen vraagtekens bij geplaatst”, zegt Postema.

De reclassering had de school moeten inlichten over de achtergrond van de stiefvader, vindt Postema. Hadden zij dat gedaan dan had de school zich anders opgesteld tegenover het gezin. Postema heeft het vaker zien gebeuren dat de coördinatie tussen organisaties onderling ontbreekt. Daardoor is er geen overzicht bij de betrokken hulpverleners.

De adjunct-directeur meent dat daar sinds januari wel verandering in komt. “Of het allemaal zo gaat uitpakken als op papier staat, dat moeten we natuurlijk nog nog zien. Maar je ziet wel dat met behulp van wijkteams duidelijk stappen worden gemaakt. Dat er stappen worden genomen om gezinnen beter in beeld te krijgen, dat er een coördinator wordt aangewezen en dat de school er veel meer bij betrokken wordt”, aldus Postema.

© Nationale Onderwijsgids