Nieuwe populaire TikTok challenge baart Belgische ouders van jongeren zorgen

In België worden ouders op verschillende scholen gewaarschuwd over de ‘flauwval challenge’ of ‘blackout challenge’ op TikTok. Tijdens de uitdaging moeten jongeren zichzelf laten flauwvallen op een video. Het lijkt erop dat het nog niet in Nederland populair is, maar dit is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Dit meldt VRT.

Flauwvallen is op zich niet gevaarlijk volgens deskundigen, maar de jongeren kunnen er wel verkeerd of hard door vallen. Wat wél ontzettend gevaarlijk is, is dat sommige jongeren zich laten flauwvallen door zichzelf te verstikken. Dit kan leiden tot hersenschade, coma en soms zelfs overlijden.

Problematisch

Scholen in België maken zich zorgen om de trend. Een school in Leuven geeft aan dat de spelletjes voor leerlingen onschuldig lijken, maar dat het voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen. De scholen zijn van plan om in gesprek te gaan met de leerlingen, maar vragen de ouders dit ook te doen.

Nederland

Tot nu toe zijn er nog geen signalen dat het populair is onder jongeren in Nederland, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd. In 2017 was de Blue Whale Challenge ineens populair onder Nederlandse jongeren. Met vijftig opdrachten werden zij uitgedaagd om bij iedere opdracht iets heftigers te doen. De laatste opdracht was zelfmoord plegen.

In 2020 werden ouders van Nederlandse tieners ongerust door de Momo-challenge. Hierbij moesten jongeren vijftig opdrachten doen waarvan de laatste ook weer tot zelfmoord aanzette.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer