Normal_telefoon_blue_whale

De Blue Whale Challenge die in 2017 voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd, gaat weer rond onder kinderen en jongeren. Het spel dat in 2017 al levensgevaarlijk werd genoemd, gaat op uitnodiging. Dit meldt NOS die hierover meerdere meldingen heeft ontvangen. 

Jongeren worden uitgedaagd om 50 dagen lang dagelijks een opdracht te doen, beginnen bij het kijken van een horrorfilm en met als laatste uitdaging: zelfmoord plegen. Net als in 2017 waarschuwen professionals voor het spel: “Het allerbelangrijkste is dat kinderen weten dat het nep is.” Niemand pleegt zelfmoord voor het spel. Toch kunnen jongeren, vooral jongeren die suïcidaal zijn, geneigd zijn om het spel op te pakken.

Verwijder uitnodiging direct

Het advies aan jongeren die het bericht krijgen om deel te nemen aan de challenge: verwijder ‘m direct. Alle bedreigingen die erin staan, zijn niet waar te maken. Er gebeurt niets met familie en privégegevens liggen niet zomaar op straat. 113 Zelfmoordpreventie heeft een speciale pagina aangemaakt met tips voor ouders en docenten die vermoeden dat een kind meedoet aan de Blue Whale Challenge

Door: Nationale Onderwijsgids