'Na een avondje snuiven is rijden een slecht idee', nieuwe campagne TeamAlert

Vandaag start jongerenorganisatie TeamAlert weer haar jaarlijkse campagne “Rij drugsvrij”. Met deze campagne wil TeamAlert jongeren motiveren om een veilige trip naar huis regelen, na een festival of een avondje uit. Dat meldt TeamAlert.

Na bijna twee jaar leven zonder festivals of stapavonden kunnen jongeren eindelijk weer losgaan. De knaldrang onder jongeren is groot, blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut. Nog te veel jongeren rijden na het slikken van een pilletje of snuiven van een lijntje op een festival onder invloed naar huis – per maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die drugs hebben gebruikt in het verkeer. Levensgevaarlijk, en niet alleen voor jezelf! De kans op een ongeval wordt door een combinatie van alcohol en drugs tot 200 keer groter.

Veilige rit naar huis fixen 

Met de slogan “Plan je trip. Rij drugsvrij” wil TeamAlert jongeren stimuleren om een veilige rit naar huis te fixen. Dit kan door van tevoren goede afspraken te maken in de vorm van een nuchtere bestuurder te regelen, met het openbaar vervoer naar huis te gaan, of te blijven slapen totdat je de weg weer op mag.

Partybus 

Op zaterdag 9 juli wordt de campagne afgetrapt. Na afloop van het HIDE Festival in Nieuwegein worden feestgangers met een partybus veilig naar Utrecht Centraal gebracht. In de partybus wordt het feestje doorgezet met discolampen, muziek en rookmachines, zodat jongeren inzien dat het een feestje is om met alternatief vervoer richting huis te gaan.

Instagram, Snapchat en TikTok 

De campagne is vanaf 9 juli tot en met 31 augustus voornamelijk online te zien op Instagram, Snapchat en TikTok, omdat daar de doelgroep te vinden is. Door campagnevideo’s met duidelijke handelingsalternatieven en de inzet van verschillende influencers worden jongeren gestimuleerd slimme keuzes te maken in het verkeer. Als winactie maken jongeren kans op een partybusreis met vrienden van en naar een festival naar keuze in Nederland.

Campagnemateriaal 

Daarnaast is er een campagnetoolkit met campagnemateriaal beschikbaar. Dit materiaal is voor gemeenten, provincies en andere organisaties vrij om te delen, om de boodschap van “Rij Drugsvrij” verder te verspreiden en het drugsgebruik in het verkeer te verminderen. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat jongeren bewust worden van het gevaar van rijden met drugs op, en dus niet onder invloed achter het stuur stappen of met iemand anders meerijden die onder invloed is.

Door: Nationale Onderwijsgids