Leraren op social media, is dat eigenlijk wel zo'n goed idee?

Gymleraar Daan Verver doet het gigantisch goed op het sociale media-platform TikTok. Daan maakt grappige en snelle video’s over zijn werk als gymleraar. Inmiddels wordt hij gevolgd door zo’n 180.000 mensen. TikTokkende leraren worden steeds populairder, maar of dit wel de juiste manier is moet nog blijken. Dat meldt Hart van Nederland.

Mediapedagoge Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media ziet steeds vaker dat er leraren op TikTok zitten. Ze denkt dat het een goede manier is om een betere band op te bouwen met de leerlingen. “Het is laagdrempelig om zoiets bij te brengen.”

Vanaf 13 jaar 

“Daarnaast is het wel van belang om rekening te houden dat het platform TikTok eigenlijk pas vanaf 13 jaar mag worden gebruikt door leerlingen. De kanttekening is dus dat je bewust hiermee moet omgaan als je het onderwijs wil inzetten.”

Social media 

Er zijn nu op scholen vaak geen concrete afspraken gemaakt voor docenten die actief zijn op social media en veel volgers daar hebben. “Ik denk dat hierover gepraat moet worden in schoolteams zodat het niet tot scheve gezichten bij docenten onderling gaat leiden. Het ‘lekkere gevoel’ dat ontstaat als je veel likes krijgt dat hebben leerlingen, maar docenten natuurlijk ook”, aldus Kleijer. Scholen zouden een balans moeten zoeken hoe ze met docenten op social media om moeten gaan. Daar zijn op dit moment nog helemaal geen regels voor. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk