Normal_frankrijk__frans__vlag__fran_ais

Op donderdag 14 november viert de Ronde Tafel Frans (RTF) de nationale Dag van de Franse taal. Doel van dit initiatief is om het economische en culturele belang van het Frans in Nederland te onderstrepen en de keuze voor het schoolvak Frans bevorderen door jongeren te interesseren voor de Franstalige wereld. Op het Zandvliet College in Den Haag zal de dag worden geopend door vertegenwoordigers van de francofone ambassades in Nederland. Dit meldt Levende Talen.

Vanaf 2014 is de Dag van de Franse taal in het leven geroepen. Ook dit jaar zullen zo’n tweederde van alle middelbare scholen in Nederland meedoen. Dit houdt in dat zo’n half miljoen Nederlanders op 14 november bezig zullen zijn met de Franse taal en cultuur, zowel binnen als buiten de school. Omdat ook steeds meer basisscholen Frans aanbieden zal het Platform Vroeg Frans dansend Frans leren aan kinderen van groep 1 t/m 8 van de basisschool. 
 
Diverse partners uit de wereld van cultuur en media leveren tevens een eigen bijdrage. Zo draait Pathé bioscopen overal in Nederland de Franse film Bon Dieu 2! en organiseert de Franse tv-zender TV5MONDE een dictee. 
 
Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkten in Afrika rond 2050 één van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Op 14 november zullen verschillende bedrijven daarom op landelijk of regionaal niveau aanhaken bij de Dag van de Franse taal.
 
Door: Nationale Onderwijsgids