Eindexamen Frans en Duits worden voor havisten tijdelijk wat makkelijker

De eindexamens Frans en Duits worden voor havisten tijdelijk wat makkelijker. Het examen overvraagt de leerlingen nu, concludeert verantwoordelijk minister Arie Slob. Daardoor raken ze ongemotiveerd en zijn ze onwenselijk vaak veroordeeld tot een herexamen of dreigen ze zelfs te zakken.

Havo-scholieren halen voor deze vakken gemiddeld al jaren heel lage cijfers. Dat is volgens de minister niet zo gek, want aan het examen is te weinig veranderd terwijl de taalvaardigheid van de leerlingen terugliep. Frans en Duits zijn minder belangrijk geworden in het lesprogramma van havisten en voor de meesten van hen is het volgen van een van of allebei deze vakken niet langer verplicht. Leerlingen komen ook "buiten de lessen minder in contact met deze talen", constateert Slob na onderzoek van de toezichthouder op de examens.

Het komende eindexamen wordt al wat aangepast en ingekort. Het verlagen van de lat is maar een tijdelijke oplossing, benadrukt Slob. Hij wil het onderwijs in Frans en Duits tegen het licht houden om de gebrekkige aansluiting tussen onderwijs en eindexamen te verhelpen.

Door: ANP