Normal_strand_zwemmen_vakantie_weer

Scholen hebben er elk jaar weer mee te maken: luxeverzuim. Ouders gaan een paar dagen voordat de school officieel zomervakantie heeft al op vakantie en nemen hun kinderen mee. Een drukke tijd voor de leerplichtambtenaar. Dit meldt RTL Nieuws.

Jaarlijks worden zo'n 6000 kinderen door hun ouders al voor de start van de zomervakantie van school gehaald. Dat is ongeveer 9 procent van de leerlingen en scholieren die school verzuimen. In ruim 2000 gevallen is een proces verbaal opgemaakt.
 
Redenen die ouders aandragen zijn onder andere een goedkopere vakantie en het vermijden van vakantiefiles. De argumentatie hierbij is vaak dat kinderen de laatste dagen voor de vakantie toch niets meer doen op school.
 
Die goedkopere vakantie kan echter ineens flink duurder uitvallen als de leerplichtambtenaar op de stoep staat. Het kan een ouder 100 euro per dag per kind kosten als het ongeoorloofd afwezig is.
 
Het maximum voor de eerste week staat op 600 euro per gezin. Is het verzuim langer dan twee weken aan de orde, dan is een gang naar de rechter vereist. Bij ‘draaideurverzuim’ kunnen de boetes twee keer zo hoog zijn, en kan er zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd.
 
Bij vermoedens van ongeoorloofd verzuim wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Wanneer de school de ouders niet kan bereiken, gaat hij bij het gezin langs om verhaal te halen. En wordt er geen aannemelijke uitleg voor het verzuim gepresenteerd, dan kan de leerplichtambtenaar een proces verbaal opmaken. Het Openbaar Ministerie bepaalt vervolgens of het een boete wordt of dat de zaak voor de rechter wordt gebracht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids