Normal_pexels-tima-miroshnichenko-5427648__1_

Toen mytylschool Ulingshof in Venlo voor het eerst de deuren opende, was er plek voor ongeveer negentig leerlingen. Vorig jaar is het verder uitgebreid met de nieuwbouw. Toch is er na de zomer geen plek meer voor 40 kinderen. Dit meldt 1Limburg.

Een wachtlijst in het speciaal onderwijs begint vanzelfsprekend te worden. Bestuurder Peter Schutte van scholenkoepel Buitengewoon, waar ook Ulingshof onder valt, kan het niet direct verklaren.
 
"Er is geen onderzoek beschikbaar hierover, dus wij kunnen alleen gissen. We zien in ieder geval twee dingen. Het eerste is dat onderwijs steeds meer als een recht wordt gezien. Ouders willen ook dat kinderen met een beperking gewoon meedoen. Onderwijs hoort daarbij. We zien dan ook een stijging van kinderen die worden doorverwezen vanuit de zorg."
 
Volgens Schutte is ook het feit dat vrijstelling van de leerplicht nu moeilijker te verkrijgen is. "Voorheen was dit een formaliteit. Nu wordt veel meer gekeken naar wat wel kan en worden kinderen met een beperking evengoed verplicht om onderwijs te volgen."

Inclusieve samenleving

Met deze verklaringen wordt het duidelijk dat de Nederlandse samenleving steeds inclusiever wordt. Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs en moeten uitgedaagd worden naar hun eigen kunnen. Wel komt het onderwijssysteem steeds meer onder druk te staan.

Uitbreiding

In de eerste plannen van de uitbreiding zou er plek komen voor 120 leerlingen. Tijdens het bouwen werd geconstateerd dat dit te weinig zou zijn. Haastig werden er twee extra lokalen gecreëerd zodat er plek zou zijn voor 140 kinderen. Schutte: "Halverwege dit schooljaar zaten we al op 145 en nu hebben we aan 148 onderwijs toegezegd. Dat is echt de max."
 
Maar de aanmeldingen blijven binnen stromen. Op het moment staan er 40 kinderen op de wachtlijst. Helaas is er ook geen backup school beschikbaar. “Ulingshof biedt een gespecialiseerd aanbod van onderwijs, zorg en revalidatie. Nijmegen is daarna het dichtstbij. Dat is eigenlijk niet te doen.”

Noodoplossing

Schutte is druk opzoek naar oplossing met gemeente Venlo en andere samenwerkingspartners. "We willen in ieder geval kijken naar noodoplossingen. Bijvoorbeeld of je in deeltijd toch onderwijs kunt aanbieden aan die kinderen die moeten wachten. Op langere termijn kun je zoeken naar meer plekken. Maar behalve ruimte heb je daar ook gespecialiseerd personeel voor nodig. En daar is nu al een gebrek aan. Gemakkelijke oplossingen zijn er dus niet."

Wachtlijsten

Verder kan Schutte niet veel doen. "Voor kinderen op de wachtlijst kan het dus betekenen dat ze langer moeten blijven op de plek waar ze nu zitten. Maar de zorginstellingen voor jeugdzorg kampen zelf ook met wachtlijsten. Dus dat heeft ook voor de doorstroming daar gevolgen, waardoor lijsten mogelijk langer worden."
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch