Lang Leve de Liefde (Soa Aids Nederland)

Lang Leve de Liefde, een lespakket over relaties en seksualiteit voor het voortgezet onderwijs, is door het RIVM Centrum Gezond Leven erkend als effectief. Lang Leve de Liefde is daarmee in Nederland het enige programma voor seksuele voorlichting op scholen dat zo hoog wordt beoordeeld. Lang Leve de Liefde is gemaakt voor de tweede klas van het voortgezet onderwijs en ontwikkeld door Soa Aids Nederland in samenwerking met Rutgers WPF.

De hoge erkenning is mede gebaseerd op grootschalig evaluatieonderzoek (uitgevoerd door TNO onder 4623 leerlingen van 53 scholen), waaruit blijkt dat de lessen Lang Leve de Liefde effectief zijn. Scholieren geven bijvoorbeeld na afloop van de lessen blijk van meer kennis over seksuele gezondheid en ze zijn zich meer bewust van het risico op een soa en zwangerschap. Hun houding ten aanzien van condoom-en pilgebruik is positiever geworden. Ze voelen zich vaardiger te zijner tijd condooms te gebruiken.
 
Lespakket sluit aan bij denkwereld jongeren
“Je ziet dat het lespakket aansluit bij hun denkwereld”, zegt docente biologie Marie-Jose over Lang Leve de Liefde. “Leerlingen hebben een buitengewone interesse in het lespakket en de inhoud.” Er zijn inmiddels ruim 450 scholen die Lang leve de Liefde in de onderbouw gebruiken. Het lespakket is ook populair op scholen met leerlingen die extra kwetsbaar zijn, zoals het praktijkonderwijs en VSO leerlingen met een (licht verstandelijke) beperking. Ook zijn er speciale lespakketten ontwikkeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor mbo-klassen.
 
Evidence-based preventie
Gerjo Kok, Hoogleraar Toegepaste Psychologie aan Universiteit Maastricht over Lang Leve de Liefde: “Ik hoop dat Lang Leve de Liefde een voorbeeld is voor alle andere programma’s die gezond gedrag willen bevorderen. Lang Leve de Liefde laat zien dat gezondheidsbevordering in Nederland optimaal gedaan kan worden, gebaseerd op theorie en geëvalueerd in wetenschappelijk onderzoek; prachtig werk! Mijn complimenten voor Soa Aids Nederland voor hun volharding om evidence-based preventie te willen uitvoeren.”

Bekijk hier de lespakketten.