Naast anticonceptie ook voorlichting over de juiste leeftijd voor een zwangerschap

Emeritus hoogleraar voorplantingsgeneeskunde van het Radboudumc Didi Braat pleit voor meer voorlichting over de risico’s van het uitstellen van het moederschap. Deze voorlichting zou dan al op de middelbare school gegeven moeten worden. Aanleiding hiervan is dat er in Groot-Brittannië een campagne loopt om de bevolking eerder aan kinderen te laten beginnen. Dit meldt NPO Radio 1

“De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw tegenwoordig voor het eerst zwanger wordt, is dertig jaar”, aldus Braat. “In de jaren zeventig was de gemiddelde leeftijd nog 24 jaar en dat is steeds hoger geworden.”

Miskraam

Het belangrijkste risico van zwanger worden op latere leeftijd is volgens Braat dat het dan echt niet meer lukt. Een ander risico is de kans op een miskraan, die neemt toe als je op latere leeftijd zwanger raakt. Onder de dertig is dat nog tien procent, maar boven de veertig is dat al vijftig procent. Ook de kans op aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging is hoger. 

Dertigste meest vruchtbaar

Rond je dertigste ben je volgens Braat het meest vruchtbaar. Braat pleit er dan ook voor dat er naast het bespreken van anticonceptie en soa’s op de middelbare school, ook gesproken wordt over de leefstijlfactoren die passen bij gezond zwanger worden. 

Door: Nationale Onderwijsgids