Als kinderen vragen wat een dickpic precies is reageer als ouders dan normaal

Ouders zouden gewoon normaal moeten reageren als hun 8-jarige zoon of dochter vraagt wat een dickpic is. Ouders kunnen, volgens pedagogen, maar beter voorbereid zijn op zo’n gesprek. Zeker nu er de laatste tijd van alles in de media verschijnt over seksuele wantoestanden. Het blijft echter wel een lastig onderwerp voor veel ouders. Dit meldt de NOS. 

Onderzoekers van Movisie en de Universiteit Utrecht concludeerden vorige maand zelf al dat seksueel grensoverschrijdend gedrag het moeilijkste thema is binnen de seksuele opvoeding. 300 ondervraagde ouders gaven aan dat ze het meeste behoefte hebben aan betere communicatievaardigheden en toegankelijke informatie over dit onderwerp via internet. 

Seksualiteit 

Ouders moeten volgens ontwikkelingspsycholoog Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut hun kinderen van jongs af aan meegeven dat ze alles kunnen vragen, ook op het gebied van seksualiteit. Op die manier wordt het onderwerp normaal en krijgt het kind vertrouwen om het ook te bespreken.

Dickpics 

Experts raden wel aan om niet met hele jonge kinderen over dickpics te praten, maar als ze er zelf naar vragen omdat ze toevallig iets gehoord hebben, dan is de tip om goed op te letten op aanvullende signalen die het kind geeft.

Pedagoog Abdellah Mehraz vindt dat ouders niet zo krampachtig over moeten doen. “Als een 6-jarige vraagt wat zoiets is, dan zou ik gewoon zeggen dat het een foto is van de piemel van een man.” Daarna zou je op een simpele manier kunnen uitleggen waarom iemand zoiets zou doen.

Informatie 

Als ouders het écht heel lastig vinden om zulke zaken te bespreken dan is het volgens Elsbeth Reitzema (expertisecentrum Rutgers) goed dat ze zich voorbereiden op het gesprek. Via verschillende websites of via de plaatselijke GGD is genoeg informatie te raadplegen over seksualiteit. 

Reitzema geeft ook aan dat als het voor jou als ouder ongemakkelijk is je er open over moet zijn naar je kind toe. Ook als je niet alles weet. “Dan geef je de boodschap mee dat het oké is om erover te praten, maar dat het nou eenmaal soms lastig is.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk