Basisschoolleerlingen Achterhoek leren met nieuw lespakket dialect spreken

In de Achterhoek gaat komend najaar een lesprogramma van start waarbinnen basisschoolleerlingen plat leren 'proaten', ofwel Achterhoeks leren praten. Een app die daarbij ondersteunt is nu al op telefoons of tablets te installeren. Dit meldt de Gelderlander. 

Het lesprogramma zorgt ervoor dat kinderen het Achterhoekse dialect leren kennen en gebruiken. "Taal verbindt en meertaligheid is een verrijking. Dus zouden we onze kinderen, naast goed Nederlands en Engels, onze eigen streektaal moeten leren”, zegt Gijs Jolink van De Feestfabriek. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Nationale Wetenschapsagenda, Liemers en het Erfgoedcentrum Achterhoek ontwikkelde de Feestfabriek - organisator van onder meer de Zwarte Cross - het lespakket. 

Dialect spreken

Vanaf oktober komen er honderd lespakketten beschikbaar voor scholen in de Achterhoek, die gratis aan te vragen zijn. Kinderen kunnen gebruikmaken van leskaarten, prentenboeken en 3-minuut durende filmpjes. Van de prentenboeken zijn ook luisterversies gemaakt, zodat kinderen het Achterhoekse dialect leren spreken.

In Groningen is er een soortgelijk lespakket op de markt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky