Seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal tijdens Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven leerlingen een week lang les in weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Deze thema’s zouden structureel in het lesplan moeten worden opgenomen en deze projectweek helpt scholen daarbij. De Week van de Lentekriebels is van 21 tot en met 25 maart. Dat meldt Seksuelevorming. 

Dit jaar is het thema van De Week van de Lentekriebels: je lijf is van jou. Daarbij gaat het om het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook gaat het over vragen en toestemming geven. 

Relationele en seksuele vorming 

Eén van de doelen van deze week is om scholen kennis te laten maken met relationele en seksuele vorming. Het is een leuke manier om met de hele school aandacht te geven aan relaties en seksualiteit. Veel scholen die al eerder aan de week meededen gebruiken de projectweek om jaarlijks aandacht te besteden aan thema’s als weerbaarheid, lichaam en zelfbeeld en seks in de media. 

Lespakket 

Voor elke school en elke klas is er een passend lespakket ontwikkeld. Deelname aan De Week van de Lentekriebels is voor elke school gratis. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk