NOS-Rusland-correspondent Iris de Graaf is RUG- Alumnus van het Jaar

De Rijksuniversiteit Groningen heeft NOS-Rusland-correspondent Iris de Graaf verkozen tot Alumnus van het Jaar 2022. "De Russische inval in Oekraïne", aldus de jury,  "laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen, duiding geven aan ontwikkelingen, het kaf van het koren kunnen scheiden en meerdere stemmen aan het woord laten. Iris de Graaf is zo’n journalist." Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

De Graaf ontvangt haar prijs op 5 september, tijdens de opening van het Academisch Jaar. Net als haar lezing bij de Faculteit der Letteren op 6 september is dit via een livestream op www.rug.nl te volgen.

Open debat 

De waarden die De Graaf als verslaggever volgt, zo stelt de jury, "vinden wij als universiteit belangrijk: kennis van zaken, nieuwsgierigheid, proberen de waarheid te achterhalen, kritisch, verantwoordelijk, betrokken bij elkaar en bij de samenleving. Daarbij hoort juist het open debat, het uitwisselen van tegengestelde meningen en het luisteren naar elkaar. Wij geven die waarden mee aan onze studenten, die na hun afstuderen als alumni uitzwermen over de hele wereld. Voor hen is Iris de Graaf absoluut een inspiratiebron."

In het julinummer van alumnimagazine Broerstraat 5 staat een uitgebreid interview met Iris de Graaf.

Door: Nationale Onderwijsgids