Logo_lsvb__studentenbond__logo

Vanmiddag kwam de commissie Borstlap met haar aanbevelingen voor de hervorming van de arbeidsmarkt. Een prominent voorstel uit het advies is de leerrekening, bedoeld om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en tegelijkertijd de kansenongelijkheid in het onderwijs te verminderen. Dat is een ingrijpende hervorming die niet los te zien is van de huidige problemen die veroorzaakt worden door het leenstelsel, volgens Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De commissie rept met geen woord over de inkomenspositie van studenten, terwijl dat een bepalende factor is in de kansenongelijkheid in het onderwijs. Dit meldt de LSVb.

Bas van Weegberg, voorzitter FNV Jong: “Een gezonde inkomenspositie van studenten waarborgt de ruimte voor ontwikkeling. Het financiële plaatje van studeren is veel meer dan collegegeld alleen. Deze leerrekening gaat daaraan voorbij.” Alex Tess Rutten, voorzitter LSVb, voegt toe: “Huur, studieboeken en dagelijkse benodigdheden moeten ook betaald worden. Sinds de invoering van de basisbeurs in 1986 verslechterde de inkomenspositie van studenten alleen maar. Borstlap kan die inkomenspositie niet negeren, wil hij iets betekenen voor studenten.”
 
LSVb en FNV voeren gezamenlijk campagne tegen het leenstelsel onder de noemer #NietMijnSchuld. Al sinds het begin van het academisch jaar is een kamermeerderheid tegen het leenstelsel, maar politieke daden blijven uit. Terwijl politieke partijen zich oriënteren op mogelijke oplossingsrichtingen, zal de campagne zich voornamelijk richten op het organiseren van de studenten zelf, om hen te betrekken bij een werkbaar alternatief.
 
Door: Nationale Onderwijsgids