Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

Bestanden met examenvragen voor universitaire studenten blijken gewoon te koop te zijn via het internet. Deze zogenaamde tekstbanks zijn gemaakt voor docenten, maar worden verhandeld via onder andere app- en facebookgroepen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Testbanks zijn lange lijsten met oefenvragen voor tentamens of examens die uitgevers meesturen met de lesmethodes. Ze kunnen ook gebruikt worden voor een echt tentamen of examen. Ze zijn gemaakt voor docenten, maar ze worden verhandeld via onder andere app- en facebookgroepen. Ook zijn er minimaal twee Nederlandse websites die de testbanks aanbieden. Het gaat daarbij om verschillende boeken van veelal economische studies aan diverse universiteiten. 
 
Zo bleek vorig jaar bij het vak Business Research Management van de Universiteit van Amsterdam dat studenten plotseling hoog scoorden op het tentamen. De docent had verschillende vragen van de testbank gebruikt. Hij heeft het tentamen inmiddels aangepast. De UvA stelt dat het sowieso niet de bedoeling is dat de vragen uit de testbank voor tentamens worden gebruikt, maar een bron vertelde het AD dat het toch nog steeds gebeurt.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids