UvA maakt excuses na verstoring diploma-uitreiking

De diploma-uitreiking van UvA-studenten in het DeLaMar Theater is vrijdag verstoord door een student die ging protesteren vanwege de situatie in Gaza. De decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft dit weekend via een mail excuses gemaakt aan alle aanwezigen. Dat meldt AT5. 

Volgens De Telegraaf riep een van oorsprong Palestijnse student ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Daarop gaf een Joods gezin een reactie. Het gezin werd vervolgens uitgejoeld en er werd ‘fucking Jews’ naar ze geroepen. De organisatie greep niet in, maar bood het Joodse gezin een aparte ruimte aan om in te verblijven.

Gevoelige politieke boodschappen 

De decaan schrijft in de mail dat hij begrijpt dat de diploma-uitreiking voor veel mensen ongemakkelijk, boosmakend of pijnlijk is geweest. De uitreiking zelf was niet de plek voor gevoelige politieke boodschappen over Israël en Hamas.

“Bij de afhandeling van het incident zijn ernstige fouten gemaakt waarvoor geen excuus bestaat. Helaas heeft de student het podium misbruikt om deze politieke boodschap te verkondigen, en op het moment dat de toespraak plaatsvond, werd er niets gedaan om de student tegen te houden. En dat terwijl vooral de personen die beledigd werden aan hun lot werden overgelaten”, aldus de decaan in zijn mail.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk