Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Het bestuur van de RUG zal de kosten voor samenwerking met China uit private middelen betalen. Hiermee omzeilt het bestuur de instemming van de universiteitsraad. Die wilde eerder geen toestemming geven voor de benodigde 6 ton voor China op de begroting van de RUG omdat dit vanuit belastinggeld gefinancierd zou worden. Dit meldt RTV Noord.

De RUG is al jaren bezig om de banden met China te verstevigen. De samenwerking zou gaan tussen de University of Groningen Yantai (UGY) en de agrarische universiteit van Beijing. Op termijn hoopte de Groningse universiteit twintig bacheloropleidingen en tien masteropleidingen aan te kunnen bieden in Yantai. Daarnaast was het de bedoeling dat er promotie- en postdoctoraalplekken komen. De komst van een Groningse campus in China moet het aantal studenten doen groeien, omdat de universiteit zich graag als ‘global university’ wil identificeren. 
 
Maar er bleek weinig draagvlak te zijn voor de samenwerking tussen Yantai en de RUG. Vanaf het begin in 2016 waren er twijfels over de garantie van volledige academische vrijheid. In november bleek bovendien dat China een functionaris van de Communistische Partij wil aanstellen in Yantai. 
 
Er waren echter al wel extra medewerkers aangetrokken die de campus in China moesten voorbereiden, voor wie de universiteit zo’n 6 ton aan salariskosten had uitgegeven. Voor deze uitgave wilde de universiteitsraad geen toestemming geven: het geld was al uitgegeven en bovendien mag publiek geld niet worden besteed aan een campus in het buitenland. Daarom heeft de RUG besloten deze kosten vanuit private middelen te betalen. Hiervoor is geen toestemming van de universiteitsraad vereist. Bovendien zegt de RUG dat er nu alleen een kleinschalige samenwerking met China beoogd wordt, waarvoor wel belastinggeld gebruikt mag worden.
 
De onderwijsinspectie onderzoekt nog of de private middelen die de RUG aan China heeft uitgegeven ook daadwerkelijk privaat zijn en niet zijn betaald uit publieke middelen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids