Normal_15365-s1920x1920-q60

Op vrijdag 29 september wordt in heel Europa de Europese Nacht van de Onderzoekers georganiseerd, om wetenschap te vieren en bevragen. Iedereen die nieuwsgierig is, is welkom bij de EU Nacht, een feestelijk en veelzijdig wetenschapsfestival in Forum Groningen. Met bijdragen van onder meer de nieuwe rector van de RUG Jacquelien Scherpen, wetenschapsjournalist Jim Jansen, de dansers van Bab Ad-Daar, wetenschapsrappers Daisy Veenstra (Daisz) en Jon Chase, Bert Otten, Jan-Willem Romeijn, Marie-José van Tol en Lise Jans.

Tussen 19:30 en 00:00 uur wordt Forum Groningen omgetoverd tot een wervelend wetenschapsfestival vol muziek, dans, shows, interactieve opstellingen en een gezellige borrel. 
 
Jacquelien Scherpen, de nieuwe rector van de Rijksuniversiteit Groningen, opent het festival samen met wetenschapsrappers Daisy Veenstra – ook wel Daisz - en Jon Chase. Jim Jansen van New Scientist verzorgt drie interactieve wetenschapsshows mét muziek, Bab Ad-Daar danst en onderzoekers nemen het tegen elkaar op in de silent disco science battle. Maak je eigen deepfake video of speel AI bingo in het AI Lab, proef het eten van de toekomst, voer een gesprek met robot, hoor alles over de eerste elektrische auto of maak een stop motion van je dromen.
 
Klik hier voor het volledige programma van het festival. Het festival is tweetalig, Nederlands en Engels, en kost 7,50 euro (twee drankjes zijn inclusief).

Inclusiviteit

De Europese Nacht van de Onderzoekers is een initiatief van de Europese Commissie dat in heel Europa wordt gehouden. De Groningse Nacht van de Onderzoekers wordt georganiseerd door de vier interdisciplinaire Schools van de Rijksuniversiteit Groningen: de Aletta Jacobs School of Public Health, de Wubbo Ockels School of Energy and Climate, de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI en de Rudolph Agricola School for Sustainable Development. Deze Schools dragen met hun inclusieve en interdisciplinaire kijk bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, digitalisering, gezondheid en een eerlijke samenleving. 

Informatie

Wat? Europese Nacht van de Onderzoekers - Voor alle nieuwsgierigen! 
Programma Muziek, dans, quizzen, speeddaten met wetenschappers, mini-colleges, science battles,  interactieve opstellingen en gezellige borrel
Waar? Forum Groningen
Wanneer? Vrijdag 29 september, 19.30 - 00.00 uur
Kaarten? Kaarten kosten 7,50 euro, maar daarvoor krijg je wel twee consumptiemunten. Bestel je kaarten via deze link
Voor wie? Iedereen die nieuwsgierig is, er is programma in het Nederlands en Engels

Zpannend Zernike in het weekend

Ook de rest van het weekend staat de wetenschap in Groningen in de spotlights tijdens Zpannend Zernike (de Groningse editie van Weekend van de Wetenschap), het jaarlijkse gratis wetenschapsfestijn voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Meer informatie over dat programma vind je hier. 

Door: Nationale Onderwijsgids

Afbeelding: RUG