Normal_4-jpg

Met de ontwikkeling van de Excelscope verwachten studenten uit Delft een oplossing gevonden te hebben om accurate malaria-diagnose beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij aan de pas moet komen.

James Dyson Award

Elk jaar gaat de James Dyson Award op zoek naar nieuwe oplossingen. De internationale designprijs is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. Het is dé kans om zelf een uitvinder te worden. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder. De studenten uit Delft hebben dit jaar wel iets heel bijzonders ontwikkeld: een semi-geautomatiseerd en slim malaria-diagnoseapparaat waardoor de zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de diagnoses per dag toeneemt. 

Sneller, duurzamer en betrouwbaarder

 
In de huidige standaardmethoden wordt veel gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Deze zijn echter tijdrovend, duur en vereist speciale expertise en training. Er zijn ook snelle diagnostische tests beschikbaar maar deze zijn in de praktijk erg onbetrouwbaar gebleken.
 
Het team ontwikkelde daarom een betaalbare microscoop door een goedkope smartphone te 'hacken' met een speciale lens zodat deze als betaalbare microscoop te gebruiken is. De studenten automatiseerden de analyse van een bloedmonster met een 3D geprinte Excelscope. Hiermee is er een oplossing ontwikkeld die toegankelijker, nauwkeuriger en betrouwbaarder is, waardoor de werkdruk voor medische professionals wordt verminderd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids