Hoger onderwijs weet nog altijd niet goed om te gaan met persvrijheid

Een artikel van het universiteitsblad van de TU Delft werd deze week na veel bombarie van de website gehaald. Zo blijkt maar weer dat in het hoger onderwijs de persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat meldt het NRC.

Als je als journalist werkt bij een universiteit, dan kan je te maken krijgen met agressie en dat werknemers je artikelen proberen tegen te houden. Saskia Bonger is hoofdredacteur van Delta, het universiteitsblad van de TU. Ze heeft op journalistiek gebied wel wat meegemaakt, maar dit was voor haar ook nieuw.

Dreigmail van juridische afdeling universiteit 

De advocaat van een oud-directeur had Bonger een mail gestuurd met daarin de eis dat het gevreesde artikel van de website zou worden gehaald. Vervolgens wordt er vijf minuten na de eerste mail een dreigmail gestuurd, deze is afkomstig van de juridische afdeling van de universiteit. In de mail stond dat Bonger, als universiteitsmedewerker, aansprakelijk werd gesteld voor het publiceren van vertrouwelijke geschriften. Het artikel over de sociale veiligheid binnen de universiteit haalde Bonger dan ook, onder protest, van de website af.

Persvrijheid hoger onderwijs 

Bonger geeft aan dat dit het zoveelste voorbeeld is van hoe het gesteld is met de persvrijheid binnen het hoger onderwijs. Universiteitsblad Cursor haalde vorig jaar zomer een bericht over belangenverstrengeling op de TU Eindhoven offline. Een bericht over zogenaamde onzinbanen op de hogeschool van Arnhem en Nijmegen zorgde voor een opstootje tussen de communicatieafdeling en de redactie van SAM. De Universiteit Maastricht schreef een woedende mail aan ScienceGuide over een artikel van de bestuursvoorzitter van de universiteit.

De onderdrukking van de persvrijheid binnen het hoger onderwijs heeft ook de aandacht van de journalistenvakbond NVJ. Hogescholen en universiteit grijpen wel in, zo stelt Matthijs Valent van de NVJ. Hoofdredacteur Han Koninges werd na het artikel over belangenverstrengeling op de TU Eindhoven meteen ontslagen. De redactie gooide vervolgens de website uit de lucht omdat ze het niet eens waren met dit besluit.

Excuses vanuit TU Delft 

Rondom de ellende die is ontstaan over het artikel van de TU Delft heeft nu het College van Bestuur zijn excuses aangeboden. Het artikel over de universiteitsmedewerkers die zich onveilig voelen nadat ze moesten zwijgen over het functioneren van hun directeur stond woensdagmiddag 17 april nog niet online.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk