Normal_rss_entry-105337

Nanotechnoloog Cees Dekker van de TU Delft zou dit jaar weleens een Nobelprijs kunnen winnen. De Nederlandse natuurkundige wordt genoemd door onderzoeksbureau Clarivate. Dat heeft gekeken wie de meest geciteerde wetenschappers in hun veld zijn.

Dekker heeft in 1998 een transistor gemaakt die maar een miljoenste millimeter groot was. In 2003 kreeg hij de Spinozapremie en in 2015 de Prijs Akademiehoogleraren van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2012 ontving zijn team ongeveer 50 miljoen euro van de overheid en de universiteiten in Delft en Leiden.

Als Dekker (58) wint, moet hij de prijs volgens Clarivate delen met de Griek Phaedon Avouris en de Amerikaan Paul McEuen.

Dekker heeft wel belangrijke concurrenten. De grootste kanshebbers zouden de Amerikanen Kip Thorne en Rainer Weiss zijn. Zij bedachten de scanner die zwaartekrachtgolven ontdekte. Daarmee bewezen ze na honderd jaar het gelijk van Albert Einstein en losten ze een belangrijke puzzel op.

De winnaars van Nobelprijzen worden begin oktober bekendgemaakt. Clarivate onderzoekt elk jaar de vier wetenschappelijke categorieën: Natuurkunde, Scheikunde, Geneeskunde en Economie. In de afgelopen vijftien jaar hebben 43 mensen die door Clarivate waren genoemd, ook echt een Nobelprijs gewonnen. Zo klopte de voorspelling van Clarivate in 2010 dat de Russische Nederlander Andre Geim dat jaar een Nobelprijs zou winnen.

Door: ANP