Normal_rss_entry-98217

Verzekeraars hebben in 2016 precies 10.001 fraudeplegers opgespoord. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is de toename van 'scooterfraude', waarbij studenten na een ongeval een fors bedrag claimden voor een jaar studievertraging. Dit meldt ANP.

Met de opgespoorde zaken was een bedrag van ruim 83 miljoen euro gemoeid, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Meer dan 500 fraudeurs hebben sinds oktober 2016 bovendien een boete van 532 euro gekregen voor de onderzoekskosten. De verzekeraars voerden vorig jaar 27.257 onderzoeken uit.

Het CBV signaleert dat steeds meer jonge mensen via een valse claim iets van hun vakantiekosten willen "terugverdienen''. In de eerste helft van 2017 verdubbelde het aantal claims in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar bij reisverzekeringen ten opzichte van dezelfde periode in 2015 en 2016.

Opvallend is de 'scooterfraude', waarbij studenten na een ongeval ten onrechte een fors bedrag claimden voor een jaar studievertraging. In maart van dit jaar deed het Verbond van Verzekeraars aan verschillende verzekeraars al een waarschuwing uitgaan. Studenten op vooral roc’s bleken gefraudeerd te hebben met nepclaims. De nepclaims vielen op door spelfouten in de tekst en een opvallend positieve houding ten opzichte van de student. Vaak was er wel sprake van een scooterongeluk, maar had de student geen recht op de hoge vergoeding. Soms waren de ongelukken in scène gezet. Studenten kunnen van de verzekering ruim 16.000 euro krijgen als compensatie voor het salaris dat zij mislopen door de studievertraging.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids