Normal_brief_geld_vijftig

Een gunstig vestigingsbeleid en voorzieningenniveau zijn belangrijke voorwaarden voor internationale bedrijven die in Nederland gehuisvest zijn of overwegen zich hier te vestigen. Internationaal onderwijs is hierbij van groot belang. Minister Kamp van Economische Zaken maakte bekend dat Brainport regio Eindhoven een bijdrage van 7 miljoen euro voor doorontwikkeling van het internationaal onderwijs ontvangt. Hij deed dat tijdens de opening van het Academisch jaar op de Technische Universiteit Eindhoven. Dat meldt Rijksoverheid.

Groei van de Nederlandse economie is nauwelijks mogelijk zonder te investeren in innovatie. Dankzij Brainport regio Eindhoven, dat is gespecialiseerd in toptechnologie en kennisindustrie, levert de provincie Noord-Brabant in Nederland de hoogste bijdrage aan research & development, 3,2 procent van het bruto regionaal product tegenover 2,0 procent voor Nederland. Hiermee vervult de provincie Noord-Brabant een bijzondere rol voor het nationaal verdienvermogen van ons land. De innovatie bij Brainport regio Eindhoven speelt zich af in een aantal toegepaste technologiegebieden: mechatronica, automotive, ICT en life-tech (medische apparaten, biotechnologie, life sciences), design en creatieve industrie en foodprocessing.

De aanwezigheid van internationaal talent is voor deze regio met haar innovatieve maakindustrie van cruciaal belang en een gunstig vestigingsklimaat en voorzieningenniveau is daarbij voorwaardelijk. De regio zelf (overheden, bedrijfsleven) is hiervoor in eerste instantie verantwoordelijk.

Minister Kamp: “De regio Eindhoven is een stimulerende, innovatieve omgeving voor talent vanuit de hele wereld. Dat talent is cruciaal voor het hier aanwezige bedrijfsleven. Daar hoort een internationaal aantrekkelijk vestigingsklimaat bij, met goede voorzieningen zoals internationaal onderwijs. Buitenlandse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn of dit overwegen, willen immers goed onderwijs voor de kinderen van hun werknemers. Gezien de bijzondere betekenis van Brainport voor onze economie wil het kabinet hier samen met de regio aan bijdragen.”

Het kabinet doet een beroep op de provincie om ook bij te dragen aan verdere verbetering van het internationaal onderwijs en bredere vestigingsklimaat. Het kabinet laat onderzoeken of in de toekomst met de verdeelsleutel van het Gemeentefonds meer rekening kan worden gehouden met de economische kracht van een gemeente aan Nederland. Eindhoven ontvangt bijvoorbeeld nu, in tegenstelling tot de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) geen extra vast bedrag uit het fonds.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids