Utrecht Summer School biedt ook buitenlandse cursussen aan

De cursussen voor aankomende zomer zijn inmiddels bekendgemaakt door de Utrecht Summer School. Het gaat om ongeveer 150 cursussen, waarvan de meerderheid in Utrecht zal plaatsvinden. Alleen kunnen cursisten dit jaar ook naar Berlijn, Rome, Riga, León of Florence. De Universiteit van Humanistiek doet vanaf dit jaar ook mee, aldus DUB.

De Utrechtse school is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste summer schools van Europa. Vrijwel alle hoger onderwijsinstellingen in Utrecht doen mee. De Hogeschool Utrecht biedt bijvoorbeeld cursussen aan over digitale innovatie, circulaire economie en mentale gezondheid. De Universiteit van Humanistiek doet dit jaar dus voor het eerst mee. De universiteit gaat deelnemen aan een cursus over de politiek van de beperking, over sociale rechtvaardigheid voor mensen met een beperking. 

De Universiteit Utrecht

Met 120 cursussen neemt de Universiteit Utrecht (UU) het merendeel van het aanbod voor haar rekening. Zelfs de cursus Waterloo Uncovered Battlefield Excavation van Geesteswetenschappen valt hieronder. Maar je kan ook Chinees leren, je verdiepen in de data science of meelopen in een biomedisch laboratorium. 

Cursussen in het buitenland

Dit jaar zijn er ook weer buitenlandse cursussen te volgen, onder andere in Berlijn aan de Freie Universtität. Daar worden de cursussen Art in Germany from the Middle Ages to the 20th Century en The Making of Europe aangeboden. De cursus Walk for Understanding over 21ste-eeuwse vaardigheden kan je volgen aan de Universiteit van León. In Florence zijn enkele specifieke kunstcursussen die door de UU georganiseerd worden.  Voor een cursus over de Baltische Staten moet je naar Letland.

De prijzen wat betreft de cursussen zijn heel verschillend, er zijn namelijk speciale studententarieven. De goedkoopste cursus is er een van 20 euro, dit is een webinar van de Hogeschool Utrecht over stressmanagement. Er zijn ook online cursussen van zo’n 150 euro, deze gaan voornamelijk over computers. De cursus van de nieuwkomer Universiteit van Humanistiek is met 135 euro relatief goedkoop. De duurste cursussen zullen zo’n 3000 euro kosten. Voor de cursussen Kunstgeschiedenis en het ontstaan van Europa reis je naar verschillende steden. De hogeschool cursus over ondernemerschap en de intro cursus voor de master Diergeneeskunde komen in de buurt van de 3000 euro, terwijl deze wel gewoon in Utrecht plaatsvinden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema