Hogeschool Saxion bang dat opleidingen verdwijnen vanwege geldgebrek

Verschillende Nederlandse hogescholen slaan alarm over de manier waarop ze financiering krijgen. Zo ook hogeschool Saxion. Opleidingen zullen verdwijnen als er niets gaat veranderen. De Onderwijscommissie van de Tweede Kamer vergadert maandagmiddag 15 april over dit vraagstuk. Saxion-bestuursvoorzitter Anka Mulder is al zes jaar bezig met dat onderwerp. Dat meldt RTV Oost.

Niet alleen haar eigen school is een aandachtspunt, Mulder maakt zich ook zorgen om andere hogescholen buiten de Randstad. “Er zijn ongeveer 461.000 hogeschoolstudenten in Nederland en zij hebben allemaal recht op goed onderwijs. Alleen juist dat onderwijs staat al jaren onder druk vanwege de financiering”, zo stelt Mulder.

Studenten 

Tachtig procent van de financiering van hogescholen is afhankelijk van het aantal studenten dat er studeert. Mulder ziet zelf liever dat hogescholen op dezelfde manier hun financiering ontvangen als universiteiten. Vijftig procent is daar maar afhankelijk van het aantal universitaire studenten.

Economie buiten de Randstad 

Hogescholen en regionale opleidingscentra zijn belangrijk voor de economie voor regio’s buiten de Randstad. De afgestudeerden komen op de arbeidsmarkt terecht en de studenten doen onderzoek in het bedrijfsleven, bij zorginstellingen en lokale overheden. Omdat er een constante onzekerheid heerst bij de scholen lijdt de samenwerking tussen de regio daaronder.

Belang van het hbo en mbo 

Mulder en haar collega’s willen dat het belang van het hbo en het mbo in de wet wordt vastgelegd. De hogescholen hebben dat al eerder aan demissionair minister Dijkgraaf voorgelegd.

Als er niets verandert vreest Mulder voor het verdwijnen van een aantal opleidingen, vooral de kleinere. “Voor kleine opleidingen als civiele techniek of elektrotechniek zijn er soms maar twintig of minder aanmeldingen per studiejaar.”

Praktisch onderzoek 

Mulder heeft nog een verzoek aan Den Haag en dat is dat het praktisch onderzoek dat hogescholen doen betaald wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk