Normal_normal_crime-scene-30112_640

Geneeskunde-opleidingen in Nederland besteden amper aandacht aan forensische aspecten. Forensisch patholoog Frank van de Goot luidt hier de noodklok over. Hij pleit ervoor dat alle geneeskunde-opleidingen structureel aandacht gaan besteden aan forensische aspecten. Dit zegt Van de Goot in een interview met RTL Late Night.

Uit onderzoek is gebleken dat de veronderstelde doodsoorzaak in 50 procent van de gevallen verschilt met de daadwerkelijke doodsoorzaak. Dit is reden voor forensisch patholoog Frank van de Goot om de noodklok te luiden over de verborgen moorden in Nederland. Volgens Van de Goot is onderdeel van het probleem dat geneeskunde-opleidingen te weinig aandacht besteden aan forensische aspecten. 
 
De geneeskunde-opleiding is ontoereikend, zo stelt Van de Goot. “In de geneeskunde-opleiding wordt amper aandacht besteed aan het fenomeen lijkschouwen, aan het forensisch denken en aan het omgaan met forensische aspecten.” De studenten leren tijdens de gehele opleiding geneeskunde alleen het omgaan met patiënten op basis van vertrouwen. In het lijkschouwen werkt deze benadering echter juist niet. “Deze tak van sport is eigenlijk het omgaan met de materie op basis van wantrouwen. En dat is een vreemde eend in de complete geneeskundige bijt.”
 
In het interview pleit de forensisch patholoog er voor dat alle geneeskunde-studies ten minste één blok van een maand lang tijd besteden aan het forensisch denken. Volgens Van de Goot zijn er inmiddels al universiteiten die forensische aspecten beginnen op te nemen in hun geneeskunde-opleidingen. 
 
© Nationale Onderwijsgids