Vaccinatie tegen RS-virus mogelijk opgenomen in vaccinatieprogramma

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd om een inenting van het RS-virus toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt Skipr.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen dat met name in de winter rondgaat. Jonge baby’s kunnen na een infectie ernstig ziek worden. In Nederland sterven er amper kinderen aan RS, maar er belanden wel regelmatig kinderen met het virus in het ziekenhuis. Volgens het UMC Utrecht worden er jaarlijks 150 tot 200 baby’s In Nederland naar de intensive care gebracht als gevolg van een infectie met het RS-virus. 

Vaccin gegeven tijdens zwangerschap 

Vorige week werd bekend dat een tweede vaccin tegen het RS-virus veilig en effectief is bevonden door wetenschappers van onder meer het UCM Utrecht. Het gaat dan om een vaccin dat wordt gegeven aan de zwangere vrouw. Die gaat dan antilichamen aanmaken en die worden weer doorgegeven aan de baby. 

De Gezondheidsraad heeft laten weten dat de formele adviesaanvraag over de vaccins nog niet binnen is, maar de raad weet wel dat het ministerie eraan werkt. Een woordvoerder wijst ook nog op het feit dat het vaccin dat aan de zwangere in kwestie moet worden toegediend nog niet is goedgekeurd voor gebruik in Europa. 

Doodsoorzaak nummer twee 

Volgens het UMC Utrecht is het RS-virus de tweede doodsoorzaak wereldwijd onder kinderen. Malaria staat daarbij op één. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk